Két hete diétázom

Ma két hete vágtam bele a gabonadiétába. Most összegzem a tapasztalataimat.
Minden étkezésre főtt, teljesértékű gabonát kell ennem zöldségekkel, hüvelyesekkel, őrölt lenmaggal, meghatározott arányban. A gabonák, zöldségek is meg vannak határozva. Csak így fejből. A gabonáim: barnarizs, basmati rizs, zab, kukorica. A zöldségeim pl. káposztafélék, hagymafélék, zeller, torma, karalábé, erőspaprika, chili, avokádó, uborka... A hüvelyesek, amiket ehetek: mungóbabcsíra és adzuki bab. Emellé még egy teakeverék jár, amit egész nap iszogatnom kell. Mindent meg kell főzni, párolni, semmit nem ehetek nyersen és egyelőre nem ehetek gyümölcsöt sem, csak majd ha a doki engedélyezi, akkor is leginkább almát, körtét, citromot, narancsot. Tiltólistán szerepelnek a tejtermékek, tojás, szója, fehér lisztes termékek és édességek. (Továbbá kávé, hús, de ilyesmivel amúgy sem élnék.)
Mivel már jópár éve rendszeresen édeset reggelizek, főleg a reggelikkel van bajom. Sokszor, főleg ha Pesten vagyok elodázom a reggelit, 10-11 óra körül eszem, így csak két étkezés fér bele a napba. De itthon anyu és mama olyan lelkiismeretesen főznek nekem, hogy nem úszom meg a reggelit. :) A másik legnagyobb probléma volt főleg a legelején, hogy iszonyúan hiányzott az édes íz és a kenyér. Ahogy magamat diagnosztizáltam, valami szénhidrátfüggőség alakulhatott ki nálam. Ezt az első pár napban úgy kezeltem, hogy vacsira fogtam az előírt főtt gabonámat és mézzel (elő van írva, ehetem) és egy kis fahéjjal ízesítettem. Nagyon finom egyébként zabbal is, barnarizzsel is. Ez így nem volt teljesen szabályos, mert nem ettem hozzá a zöldségeimet, de azért ez még belefér. Az édességhiány itthon már nem volt annyira égető, de anyu csinált nekem "sütit", ami teljesen jól pótolta az édességet. Ez úgy készült, hogy lereszelt egy almát, összegyúrta némi zabpehellyel (és talán kis tk liszttel?), kis fahéjat rakott bele és megsütötte. Kis kekszek lettek belőle. Nagyon finom volt, teljesen cukormentes és az előírásoknak megfelelő. A másik, amivel próbálta elviselhetőbbé tenni a reggeliket, az a sütőtök. Reggel zabkását főzött és rá sütőtökből egy finom pürét. Ugyan a sütőtök nincs előírva, de legalább zöldség. Mit ne mondjak... pazar íze volt! :) A két hét alatt kétszer fordult elő, hogy megszegtem a tiltólistát, DE ami tőlem nagy dolog, hogy rendkívül mértékletesen. Először az első napokban, egy pici csomag ropit ettem. Sajnos ez a gyengém, de ha legközelebb ellenállhatatlan kísértést érzek, akkor olyat veszek, ami legalább tk lisztből van. Másodszorra egy vacsira ettem kb egy teáskanálnyi sovány túrót. De ebből sem lesz rendszer. Kenyér nélkül elég nehéz, különösen úgy, hogy elő van írva az erőspaprika, ami sosem tartozott a kedvenceim közé, és ha meg is eszem, arra csak kenyérrel vagyok képes. Bevallom, a két hét alatt előfordult párszor, hogy ettem kenyeret, de minden esetben olyat, ami tk lisztből volt, és nagyon mértékkel. A nyers ételek érdekes módon nem az ízlelőbimbóimnak hiányoznak, hanem úgy nem is tudom... Ja, dehogynem. Még van kb egy ládányi paprika és volt még pár szem paradicsom a kertünkből, nem akartam elszalasztani az utolsókat. Szóval, ezzel is tettem néha kivételt. Talán kétszer ettem nyers ételeket, paprikát, paradicsomot, uborkát, avokádót. Szóval nagyrészt a listáról... Ma ettem egy pici almát... Ez a bűnlajstrom így elég soknak tűnik, de azért nem érzem sikertelennek az első két hetet. Azért, mert
- nem ettem édességet
- nem ettem cukrot semmilyen formában
- ugyan ettem egy pici fehérlisztes dolgot, és egy picike túrót, de nem vesztettem el a kontrollt

Eddigi tapasztalataim....
Alapvetően könnyű a gyomrom, evés után nincs "kajakóma" (=álmosság, teltségérzet, puffadás), tiszta a fejem. Volt egy pár napos időszak, amikor nagyon lehangolt, ingerült voltam, de el tudom képzelni, hogy azért, mert a szervezetem elkezdett méregteleníteni. De ezt mintha elfújták volna. Egy picikét kezdtem fogyni is, de érdekes módon az arcomon, nyakamon és a hátam felső részén látszik, nameg a hasamon is, de ez még nem a zsírraktárakból ment le, csak a belek tisztultak ki. Ami nagyon nem rossz. Az a nagy édességvágy, ami azelőtt volt, most nincs. Volt pár nap, amikor sírni volt kedvem mikor enni kellett, annyira nem ízlettek a kaják (pedig nagyon finomak voltak, csak nem találtam meg benne azt, amitől függtem: sok-sok üres szénhidrát), de most kezdem élvezni. A ma reggeli zöldséges rizs zakuszkával és lenmagpehellyel kifejezetten jól esett. Jahh, de tegnap elkövettem egy hibát. Lusta voltam megenni az előírt lenmagpelyhet. Hát, ne tudjátok meg. Úgy érzem, megállt a gyomromban az összes kaja. Szóval ilyet többet nem! Igenis megeszem a lenmagot! Egyébként épp ez az, ami tisztítja a beleket. Ajánlom mindenkinek még akkor is, ha nem diétázik.

Hát, nagyjából ennyi. Még írok, ha lesz valami fejlemény. :)

posted under |

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

Monteverdi: Pur ti miro

http://www.youtube.com/watch?v=eKaguFGF_z0

Schütz duett Danival

Followers


Recent Comments