Bőrápolás olajokkal

Növényi olajok: értékes bőrápolók

2007.10.30. / Markovics Vera
A növények csírájában, magjában és gyümölcsében az éltető napsugarak hatására keletkező olajokról általában keveset tudunk, s ezért azokat nem is értéküknek megfelelően használjuk. Ha jobban megismernénk őket, akkor tudatosabban válogathatnánk a kozmetikumok között, sőt káros anyagokat nem tartalmazó, egyedi bőrápoló keverékek készítésével is megpróbálkozhatnánk.


A növényi olajok biokémiai felépítése nagyon hasonló a bőr zsíranyagaihoz, s értékes, mesterségesen utánozhatatlan hatóanyagokat - vitaminokat, ásványi anyagokat, foszfolipideket (pl. lecitint), növényi szterineket, antioxidánsokat, szín- és ízanyagokat stb. - tartalmaznak. Ezért a natúrkozmetikában (fito-, és aromakozmetikában) egyre népszerűbbek, és egyre sokoldalúbban használják fel őket.



Tisztítanak

A zsiradékok közös tulajdonsága, hogy elegyednek a bőrmirigyek váladékaival, s így segítségükkel könnyedén, a bőr kiszárítása nélkül eltávolíthatók a különféle szennyeződések. A fénylően zsíros (olajos szeborreás) bőrűek többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag szárító olajokat használjanak (szőlőmagolaj, muskotályrózsa-olaj). A szárazabb érzetű bőrökhöz (korpás szeborreáshoz is) az egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok valók (pl. olívaolaj, sárgabarackolaj).



Védik a bőrt

A jobbára telített zsírsavakat (pl. palmitinsav, sztearinsav, arachinsav) tartalmazó, szobahőmérsékleten többnyire szilárd növényi olajok, zsírok - amilyenek pl. a shea vaj (karitévaj), a kókuszzsír, a kakaóvaj, a sűrűn folyós ricinusolaj és a jojobaolaj - lassan szívódnak fel a bőrbe, s így megfelelő védelmet nyújthatnak a téli hideg, a szél és a fűtött szoba száraz levegőjének károsító hatása ellen. A lassan felszívódó telített zsírok, olajok ugyanis védőréteget alkotnak a bőrön, s meggátolják a hideg, a szél és a száraz levegő vízelvonó hatását.



Hidratál

A száraz és vízhiányos bőrök krémjeiben, testápolóiban telített zsírsavakat tartalmazó növényi olajoknak és viaszoknak is szerepelni kell, mert ezek képesek meggátolni a sejtek vízvesztését anélkül, hogy gátolnák a bőrlégzést, és leszoktatnák a bőrt saját zsíranyagainak megtermeléséről. A lecitin kiváló emulgálószer, ezért a lecitinben gazdag olajok - pl. az avokádó- és a szezámolaj - is hatásos hidratálók. A száraz és érett bőr számára készült krémekbe makadámia-olajat is keverhetünk, mert 24% palmitolsav-tartalmának köszönhetően képes intenzíven megkötni a nedvességet.



Fényvédelem

Egyes növényi olajok bizonyos mértékig az UV-sugarak káros hatásaitól is megvédik a bőrt. A növényi viaszok és a telített olajok természetes fényvédelmét (SPF) általában 4, a makadámia-olajét 3, a szezám-, és az avokádóolajét pedig 1-2 faktor erősségűnek tartják. Amennyiben ésszerűen viszonyulunk a naphoz, vagyis a bőrt fokozatosan szoktatjuk a napfényhez, s az ártó égető sugarakat elkerüljük, úgy ezeket levendula-aromavízzel vagy aloekivonattal együtt biztonságosan használhatjuk. (Világos bőrűek számára azonban biztonságosabb védelemre, fizikai fényszűrőkre is szükség van).



Test-, arcápolás

Azokkal az olajokkal, amelyek 50%-nál nagyobb mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, általában nagyon jól lehet masszírozni. Az olívaolaj, a szezámolaj, a sárgabarackmag-olaj, az avokádóolaj, a mandulaolaj, a makadámia-olaj, ezek az úgynevezett „félig száraz" olajok jól csúsznak a bőrön, bársonyos érzetet hagynak maguk után, s emellett gyorsan fel is szívódnak. A szezámolajat, az indiai természetgyógyászat (ayurveda) olaját különösen szívesen alkalmazzák testkezelésekhez, mert gyorsan átmelegíti a szöveteket, ezenfelül méregtelenítő hatása is van. Az avokádóolaj is melegíti a bőrt. A cellulitproblémák, fogyókúrák esetén olyan testápolókat vásároljunk, amelyekben ezek is szerepelnek.



Rugalmassá teszik a bőrt

A terhességi csíkok megelőzésére olyan olajokkal lehet felvenni a harcot, amelyek a bőrt intenzíven puhítják, rugalmasítják. A mogyoróolajat, lenolajat és kökényolajat tartalmazó testápolót mindenki alkalmazhatja, akinek gyenge a kötőszövete.



Regenerálnak

Minél hosszabb ideig érnek a növények magjai, amelyekből az olajat kipréselik, annál magasabb százalékban tartalmaznak esszenciális (számunkra nélkülözhetetlen) zsírsavakat. A többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav, gammalinolénsav stb.) a sejtmembrán alkotórészei. Mivel ezek gyorsan száradó olajok, általában csak más olajokkal keverve, és csak maximum 10%-ban tehetőek a krémekbe.

A száraz, idősödő bőr számára nagyon jó regeneráló olajnak számít az argánfaolaj. Fonnyadt, rossz vérkeringésű bőr számára borágóolajat is keverjünk az alapkrémbe. Ezt az olajat a változókori tünetek észlelésekor belsőleg is érdemes fogyasztani. Mivel könnyen romló olajról van szó, hűtőszekrényben kell tárolni. A feketekömény-olaj tartalmazza az összes zsírban oldódó vitamint. A bőr könnyedén beissza, szinte selymessé válik tőle.

Az avokádóolaj is kiváló regeneráló. Fitoszterineket, A, B, C, D, E, K vitaminokat és klorofillt is tartalmaz. Sikeresen alkalmazható száraz, hámló és érett bőrre. Antioxidáns vitaminjainak köszönhetően kevésbé avasodik.

A búzacsíraolajban is sok fitoszterin, lecitin, vitamin van (A,E,D,F), ezenkívül foszfatidokat és ösztrogéneket is tartalmaz, ami ugyancsak pozitívan hat a sejtek regenerációjára.



A ligetszépe, vagy hivatalos nevén Oenothera biennis a mirtuszvirágúak rendjébe tartozó sárga virágú növény, melynek magja 15-20% olajat tartalmaz. Érelmeszesedés megelőzésére, érrendszeri megbetegedések kezelésére is használják.

Nyugtatnak, gyógyítanak

Napozást követően is számíthatunk a növényi olajokra. A shea vaj, az aloe vera olaja, a körömvirágolaj és a csipkebogyóolaj megnyugtatják és regenerálják a naptól megviselt bőrt, különösen akkor, ha pár csepp levendula-illóolajat is keverünk hozzájuk. Az orbáncfű- vagy más néven csengőlinkaolaj kiválóan nyugtatja a gyulladt bőrt, vigyázni kell azonban arra, hogy használatakor ne érje fény a bőrt, mert fényérzékenyítő anyagokat tartalmaz.

A sebek gyorsabban gyógyulnak, ha a hámosodást segítő karotinoidokat, A-vitamint és allantoint tartalmazó növényi olajokkal kenegetjük: ilyenek pl. shea vaj, a csíraolajok, a körömvirágolaj, a karottaolaj (búzacsíra-, kukoricacsíra-olaj).

Az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrre jótékonyan hat a tökmagolaj is. A benne lévő szelén és az E-, A-vitaminok antioxidánsok, megvédik a hormonokat, enzimeket a káros szabadgyököktől. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag lenolajat ekcémás és pszoriázisos bőrökre készült kozmetikumokban is felhasználják. Irritált, beteg bőrök (neurodermitis, ekcéma) ápolására bevált olaj a gammalinolénsavat és vitaminokat tartalmazó ligetszépeolaj. Bőrprobléma esetén ezeket különösen ajánlott belsőleg is fogyasztani.



Zsíros bőrre olajat?

Igen. A faggyúmirigyek működését normalizálja, a tág pórusokat összehúzza a csipkebogyóolajat, szőlőmagolajat (szárító olajakat), jojobaolajat és 1%-ban avokádóolajat tartalmazó keverék. Erős antibakteriális hatása miatt a zsíros, tisztátalan bőrök ápolásához egészen kis mennyiségben feketekömény-olaj és tisztító és gyógyító hatású borágóolaj is keverhető.



Az érzékeny bőrök ápolója

Csecsemők, gyermekek finom, érzékeny bőrének ápolására a kellemes illatú, selymes érzetű mandulaolaj, és a bőrvédő, antioxidáns tulajdonságú jojobaolaj a legmegfelelőbbek. Ezeket nedves kézzel masszírozzuk a bőrbe.



A minőségre figyelni kell!

Az olajok minősége függ a felhasznált gyümölcs, mag, csíra minőségétől, valamint a kinyerés módjától és idejétől. Kiemelkedő, gyógyító tulajdonsága csak a hidegen (20 fok alatt) sajtolt olajoknak van.


Alkalmazási tippek


A növényi olajokat mindig vizes kézzel vagy aromavízzel, gyógyteával benedvesített bőrre kenjük.
Vásárláskor minden esetben ellenőrizzük a lejárati időt!
Közvetlenül használat előtt is érdemes megszagolni az üveget, nehogy avasodó növényi olajat kenjünk a bőrre.
A többszörösen telítetlen olajok gyorsan avasodnak, ezért hűtőszekrényben tárolandók, míg a telített zsírsavakban gazdag olajok több évig is megőrizhetik a minőségüket.

Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/novenyi-olajok-ertekes-borapolok

posted under | 0 Comments

Életmódváltozás - újratöltve

Az utóbbi hónapok lustulásának ezennel vége! Kezdődik a tanév, megyek Pestre és muszáj újra formában lennem! Mivel van motiváció, úgy döntöttem, most is nagy erőkkel és a tőlem telhető maximális szakmai felkészüléssel próbálok egészségesebben élni.
Kezdtem azzal, hogy az új lakásban az úúúj konyhámban nincs
- cukor
- finomított olaj
- ízfokozós ételízesítő
Helyettük mézet, steviát, hidegen sajtolt olajakat (olíva, kókusz, stb) és vegamixet fogok használni. Ez már egy nagy lépés.
Átgondoltam, hogy mit fogok reggelizni:
- zöldturmix
- Kollath-reggeli
- egészséges müzli
- esetleg kásák
Igyekszem visszatérni az eddigieknél nagyobb mennyiségű salátához is, és ha csak lehet itthonról viszem a házi barna kenyeret.
Teljesen új napirendem lesz, amibe be fogom iktatni a rendszeres mozgást. Jó helyen lakom, mivel a munkahelyem és a suli bizonyos épületei is jól megközelíthetők gyalog, illetve a Városliget is 10-15 percre van. Ja, és felviszem a kis cuki rózsaszín súlyzóimat is. :D
Kívánjatok kitartást hozzá, mert az a leghúzósabb része! :)

El is kezdtem utánanézni új tornás oldalaknak és találtam valami fantasztikusat:
http://www.csodano.hu

Bőrünk egészsége - Bevezetés

Régóta szeretnék már írni a témában, saját tapasztalatokkal fűszerezve, de eddig még nem sikerült egy nagyobb lélegzetvételű cikket megírnom. De úgy látom, hogy nagyon sürgető a téma! Kedves Olvasóm, van fogalmad arról, hogy mi mindennel "ápolod" a bőrödet? Az alábbi linken három TV riportot találsz Antal Valival, aki mesterkozmetikus és hatóanyagelemző, ő fellebbenti a fátylat néhány dologról...


Beszél arról, hogy miért károsak a kereskedelmi forgalomban található kozmetikumok, és megvillant egy-két jó alternatívát helyettük. A honlapon még rengeteg információ van, eddigi tapasztalataim szerint ez a legrészletesebb és leghasznosabb magyar nyelvű weboldal a témában. Olvasgassátok szeretettel! :)
Ja, és írok ám még a tapasztalataimról, de most rohanok, mert a Duna TV-ben lesz egy műsor a kecsketej szappanokról... :)

posted under | 0 Comments

Diéta a láthatáron

Tudom, tudom. Mostanában megint nagyon elhanyagoltam a blogomat. (Nem, mintha tömeges tüntetést tartottak volna az olvasóim emiatt...) 
Ami azt illeti, ezer dolgom van. Tanulok a nyelvvizsgára és próbálom írni a szakdolgozatomat, blabla... Viszont az utóbbi időkben vannak új kreatív elfoglaltságaim is. Kezdődött a kesztyűkötéssel, amiből el is adtam néhányat a Meskán, aztán beleszerettem a természetes kozmetikumokba, és magam is elkezdtem gyártani testápoló krémeket. De erről majd később írok külön.
Amiről viszont most szeretnék beszámolni, az jobban kapcsolódik a blogom témájához.
A téli szünetben sajnos eléggé ellustultam, ami kb mostanáig masszívan kitartott. Elhanyagoltam a mozgást, de legalább többet ettem, mint kellett volna... :S Ennek köszönhetően elkezdtek szépen visszamászni rám az eddig leadott kilók. De jelentem, most megint felvettem a harcot! :D
Anyuval elhatároztuk, hogy új diétát vezetünk be. Igazából csak a neve diéta, a miheztartás végett, de életvitel-szerűen szeretnénk követni. Rita gabonadiétája ihlette (amiről még fogok pontosabban tájékozódni!). Nos, egyelőre nem jártunk utána olyan nagyon a részleteknek, inkább belevágtunk eddigi tudásunk alapján.
A terv - eddig - a következő:
- napi kétszeri étkezés, délelőtt 10-11 körül és délután 4-5 körül
- minden étkezés alapja a teljesértékű főtt (vagy Kolláth-módon áztatott) gabona
- reggel friss és aszalt gyümölcs társul hozzá, kevés olajos maggal
- délben egy nagy tál nyers saláta, kevés főtt zöldség és hüvelyes (utóbbi mama éppen aktuális főztje)
- nincs nasi, cukor, csoki, édesség, stb
- kevés hidegen sajtolt olaj
- sok-sok víz

Tegnap kezdtük. Reggel Kolláth-féle zabpehely volt gyümölcsökkel, délben főtt zabpehely paradicsom-paprika-retek-káposzta-olívaolaj-só összeállítású salátával, és mama főztjéből egy kevés tökfőzelék lecsóval. Az elv, hogy, ha az étkezés elején megeszed a nagy adag salátát, attól szinte jóllaksz és nyugodtan eheted a(z egyébként teljesen vegán és zsírszegény) főtt ételt, mert úgysem fér beléd sok. Másrészt ezzel a módszerrel nem kell visszautasítanunk mama csodálatos főztjét, de mégsem hízunk tőle. (Reméljük.)

Ma reggel árpakása volt. Hát... nem hiszem, hogy létezik ennél finomabb valami. Pláne, hogy tudom, mennyire egészséges! Egy kevés szójatej került bele, hogy krémes legyen, és narancs, mandarin, banán volt hozzá. Még annyit fogunk tökéletesíteni rajta, hogy megpróbálunk hántolatlan árpát venni. Tudja valaki, hogy hol lehet ilyet kapni? 

Anyu küldött egy cikket az árpáról, nagyon érdemes elolvasni:
Őszintén szólva nagy reményeket fűzök ehhez a diétához. Az egy dolog, hogy a teljes értékű gabonákkal rengeteg hasznos anyag kerül a szervezetbe. De a fogyást inkább a kétszeri, odafigyelt étkezés segíti, ezt pedig számomra pillanatnyilag könnyebb úgy, hogy diétának nevezem és konkrét szabályai vannak. Ha valakinek van hasonló tapasztalata, szeretettel várom! :)

posted under | 0 Comments

Petíció a gyógynövényekért

Harcoljunk együtt a gyógynövényekért! - olvasd el, írd alá, küldd tovább

Tisztelt Hölgyem illetve Uram!
Amint látja a címlistából most egy olyan körnek továbbítom ezt az üzenet, akik saját maguk is dolgoznak valamilyen formában a természetes gyógymódokat használó egészség megőrző tradíciókban.
Kérem olvassák végig figyelemmel a levelet, hiszen ez különösképpen Önökhöz szól!
ÉS ARRA KÉREM ÖNÖKET, HOGY SAJÁT WEBOLDALUKON, BLOGJUKON TEGYÉK KÖZZÉ AZ INFORMÁCIÓT - KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A PETÍCIÓ ALÁÍRÁSÁNAK WEB LINKJÉRE - SZINTÉN KIEMELENDŐ, NAGYON FONTOS, HOGY A HAZAI ISMERŐSEIK MELLET A TÖBBI EU TAGORSZÁGOKBAN ÉLŐ ISMERŐSEIKNEK IS (és egyéb külföldi ismerősöknek) TOVÁBBÍTSÁK E LEVELET, MERT A KB. 60 EZER ALÁÍRÁSTÓL EGY MILLIÓIG KELL ELJUTNI 2011 ÁPRILISIG, HISZEN 27 ORSZÁG LAKOSSÁGÁNAK ÉLETÉRŐL VAN SZÓ !!!! 700 MILLIÓ EMBER .... EMBEREK !!!!!!!

KÖSZÖNETTEL: MINDANNYIUNK NEVÉBEN. (ha kérdésük van az aláírással kapcsolatban, bátran írjanak)
LEGYEN SZÍVES ÍRJA ALÁ AZ INTERNETES PETÍCIÓT ANNYISZOR AMENNYISZER CSAK TUDJA …
TÖBBSZÖR IS ALÁÍRHATJA … TÖBB NÉVEN .... PL AZ EGÉSZ CSALÁDJA, ROKONSÁGA, VENDÉGEK, STB és KÜLDJE TOVÁBB ANNYI EMBERNEK, AMENNYINEK CSAK TUDJA

Kedves ...!
Tegnap ígértem, hogy átküldöm a gyógynövényekről szóló újabb EU-s szabályozás rossz hírét ... remélem nem lesz igaz !
A határidő rövid, 2011 április amitől beakarják vezetni, tiltakozni kell ellene !
Az idézet egy angliai tiltakozó kampány szövege, Heidi Stevenson természetgyógyász aláírásokat gyüjt itt: www.gopetition.com/petition/39757.html (Ctrl+2 gyors kattintás) - már több mint 49 ezer aláírás van !
Több mint 1 millió kell!

Üdvözlettel,
Agresszív búcsú a gyógynövényektől
Nem új keletű a hír, különösen azok körében, akik használják a természetes gyógykészítményeket, vagy valamilyen szinten kapcsolatban vannak a természetgyógyászattal, hogy rossz napok következnek a gyógynövényekre alapozott készítmények forgalmazóira. Uniós törvény, egyetemes megszorítás, maffia ez, ami nem kerüli el a természetgyógyászatot, mint a gyógyszeripar legnagyobb ellenségét.
Régóta harcban áll a Big Pharma szervezet (melyhez a legnagyobb gyógyszeripari vállalatok is tartoznak) a naturista gyógyszerek forgalmazóival. És ez a harc lassan a vége felé közeledik, írja az egyik nemzetközi neves szakhonlap. Lassan nyilvános lesz, hogy alig több mint két hónapjuk van hátra a gyógynövényalapú termékeket forgalmazóknak, hiszen április elsejével betilthatja ezeket az Európai Unió. A honlap értesülései szerint a Big Pharma és az Agribusiness rövidesen egészségügyi és élelmezési monopolhatalmat szerez. Ugyanolyan törvények alapján tiltják be a természetgyógyászatban használt gyógynövény alapú szereket, mint amilyen törvények alapján megszabták, hogy milyen szereket kell tartalmazniuk különböző élelmiszereknek, mint például a kenyérnek, a konzerveknek és általában az élelmiszereknek, ahhoz, hogy az üzletek polcaira kerülhessenek.
Egyszerű törvényekről van szó, a Tradicionális Növényi Gyógyszer Direktíva, a Növényi Gyógyszer Bizottság (HMPC) új szabályozásairól, melyek szerint minden naturista termék gyógyszernek számít, ezért ugyanolyan szabályok szerint lesz forgalmazható, mint egy gyógyszer.Teljesen mindegy az, hogy a gyógynövénnyel őseink több száz éves tapasztalattal gyógyítottak, most drognak számít majd. Az már csak hab a tortán, hogy az engedélyezési eljárások hatalmas költségeit a kistermelőknek lehetetlen lesz megfizetni. A történet innentől kezdve már nagyon egyszerű lesz: ha lenne is hajlandóság némely orvosban, hogy homeopátiás kezelésre biztassa betegeit, akkor sem írhat fel natúr gyógykészítményeket, mert nem lesznek ezek forgalomban. Hiába a több évezredes tapasztalat, a hatékonyság mellett tanúskodó sok eredmény, hiába minden érvelés, hogy nagyanyáink, nagyapáink, őseink is uniós vagy világkódexes engedély nélkül gyakorolták a természetgyógyászatot. A ma ismert gyógyfüvek, a méz, a teák hatása első számú ellensége a gyógyszeriparnak.
A média és a sajtó pedig rendelkezik akkora erővel, hogy elhitesse az emberekkel, ezek a szerek károsak: látunk majd iszonyú elváltozásokat az arcon, a belső szerveken, a nemi szerveken, amitől ugye, mindenki retteg, és szakemberek bizonyítják majd a tévében, hogy mindez a természetgyógyászatnak köszönhető. A tévé előtt ülők pedig csak hálálkodni tudnak ekkora nagy szeretet láttán, hogy ím, a tudomány megvédte őket a gonosz természetgyógyászattól. De hogy nézzük a napos oldalt is: bízom benne, hogy vagyunk még néhányan, akik nem dőlünk be a manipulálásnak, és nem tévesztenek meg a puccos dobozokban árult készítmények. Még mindig hiszem azt, hogy a több ezer éves gyógyászati hagyományoknak mégiscsak sikerül fennmaradni a fehér maffia háborújával szemben is.
Igazából, ha az emberek rájönnének, hogy csupán emberi természetükből adódóan mekkora erejük van a betegségekkel szemben, már akkor tönkremenne a gyógyszeripar.

posted under | 0 Comments
Újabb bejegyzések Régebbi bejegyzések Főoldal

Monteverdi: Pur ti miro

http://www.youtube.com/watch?v=eKaguFGF_z0

Schütz duett Danival

Followers


Recent Comments