Bőrápolás olajokkal

Növényi olajok: értékes bőrápolók

2007.10.30. / Markovics Vera
A növények csírájában, magjában és gyümölcsében az éltető napsugarak hatására keletkező olajokról általában keveset tudunk, s ezért azokat nem is értéküknek megfelelően használjuk. Ha jobban megismernénk őket, akkor tudatosabban válogathatnánk a kozmetikumok között, sőt káros anyagokat nem tartalmazó, egyedi bőrápoló keverékek készítésével is megpróbálkozhatnánk.


A növényi olajok biokémiai felépítése nagyon hasonló a bőr zsíranyagaihoz, s értékes, mesterségesen utánozhatatlan hatóanyagokat - vitaminokat, ásványi anyagokat, foszfolipideket (pl. lecitint), növényi szterineket, antioxidánsokat, szín- és ízanyagokat stb. - tartalmaznak. Ezért a natúrkozmetikában (fito-, és aromakozmetikában) egyre népszerűbbek, és egyre sokoldalúbban használják fel őket.



Tisztítanak

A zsiradékok közös tulajdonsága, hogy elegyednek a bőrmirigyek váladékaival, s így segítségükkel könnyedén, a bőr kiszárítása nélkül eltávolíthatók a különféle szennyeződések. A fénylően zsíros (olajos szeborreás) bőrűek többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag szárító olajokat használjanak (szőlőmagolaj, muskotályrózsa-olaj). A szárazabb érzetű bőrökhöz (korpás szeborreáshoz is) az egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok valók (pl. olívaolaj, sárgabarackolaj).



Védik a bőrt

A jobbára telített zsírsavakat (pl. palmitinsav, sztearinsav, arachinsav) tartalmazó, szobahőmérsékleten többnyire szilárd növényi olajok, zsírok - amilyenek pl. a shea vaj (karitévaj), a kókuszzsír, a kakaóvaj, a sűrűn folyós ricinusolaj és a jojobaolaj - lassan szívódnak fel a bőrbe, s így megfelelő védelmet nyújthatnak a téli hideg, a szél és a fűtött szoba száraz levegőjének károsító hatása ellen. A lassan felszívódó telített zsírok, olajok ugyanis védőréteget alkotnak a bőrön, s meggátolják a hideg, a szél és a száraz levegő vízelvonó hatását.



Hidratál

A száraz és vízhiányos bőrök krémjeiben, testápolóiban telített zsírsavakat tartalmazó növényi olajoknak és viaszoknak is szerepelni kell, mert ezek képesek meggátolni a sejtek vízvesztését anélkül, hogy gátolnák a bőrlégzést, és leszoktatnák a bőrt saját zsíranyagainak megtermeléséről. A lecitin kiváló emulgálószer, ezért a lecitinben gazdag olajok - pl. az avokádó- és a szezámolaj - is hatásos hidratálók. A száraz és érett bőr számára készült krémekbe makadámia-olajat is keverhetünk, mert 24% palmitolsav-tartalmának köszönhetően képes intenzíven megkötni a nedvességet.



Fényvédelem

Egyes növényi olajok bizonyos mértékig az UV-sugarak káros hatásaitól is megvédik a bőrt. A növényi viaszok és a telített olajok természetes fényvédelmét (SPF) általában 4, a makadámia-olajét 3, a szezám-, és az avokádóolajét pedig 1-2 faktor erősségűnek tartják. Amennyiben ésszerűen viszonyulunk a naphoz, vagyis a bőrt fokozatosan szoktatjuk a napfényhez, s az ártó égető sugarakat elkerüljük, úgy ezeket levendula-aromavízzel vagy aloekivonattal együtt biztonságosan használhatjuk. (Világos bőrűek számára azonban biztonságosabb védelemre, fizikai fényszűrőkre is szükség van).



Test-, arcápolás

Azokkal az olajokkal, amelyek 50%-nál nagyobb mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, általában nagyon jól lehet masszírozni. Az olívaolaj, a szezámolaj, a sárgabarackmag-olaj, az avokádóolaj, a mandulaolaj, a makadámia-olaj, ezek az úgynevezett „félig száraz" olajok jól csúsznak a bőrön, bársonyos érzetet hagynak maguk után, s emellett gyorsan fel is szívódnak. A szezámolajat, az indiai természetgyógyászat (ayurveda) olaját különösen szívesen alkalmazzák testkezelésekhez, mert gyorsan átmelegíti a szöveteket, ezenfelül méregtelenítő hatása is van. Az avokádóolaj is melegíti a bőrt. A cellulitproblémák, fogyókúrák esetén olyan testápolókat vásároljunk, amelyekben ezek is szerepelnek.



Rugalmassá teszik a bőrt

A terhességi csíkok megelőzésére olyan olajokkal lehet felvenni a harcot, amelyek a bőrt intenzíven puhítják, rugalmasítják. A mogyoróolajat, lenolajat és kökényolajat tartalmazó testápolót mindenki alkalmazhatja, akinek gyenge a kötőszövete.



Regenerálnak

Minél hosszabb ideig érnek a növények magjai, amelyekből az olajat kipréselik, annál magasabb százalékban tartalmaznak esszenciális (számunkra nélkülözhetetlen) zsírsavakat. A többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav, gammalinolénsav stb.) a sejtmembrán alkotórészei. Mivel ezek gyorsan száradó olajok, általában csak más olajokkal keverve, és csak maximum 10%-ban tehetőek a krémekbe.

A száraz, idősödő bőr számára nagyon jó regeneráló olajnak számít az argánfaolaj. Fonnyadt, rossz vérkeringésű bőr számára borágóolajat is keverjünk az alapkrémbe. Ezt az olajat a változókori tünetek észlelésekor belsőleg is érdemes fogyasztani. Mivel könnyen romló olajról van szó, hűtőszekrényben kell tárolni. A feketekömény-olaj tartalmazza az összes zsírban oldódó vitamint. A bőr könnyedén beissza, szinte selymessé válik tőle.

Az avokádóolaj is kiváló regeneráló. Fitoszterineket, A, B, C, D, E, K vitaminokat és klorofillt is tartalmaz. Sikeresen alkalmazható száraz, hámló és érett bőrre. Antioxidáns vitaminjainak köszönhetően kevésbé avasodik.

A búzacsíraolajban is sok fitoszterin, lecitin, vitamin van (A,E,D,F), ezenkívül foszfatidokat és ösztrogéneket is tartalmaz, ami ugyancsak pozitívan hat a sejtek regenerációjára.



A ligetszépe, vagy hivatalos nevén Oenothera biennis a mirtuszvirágúak rendjébe tartozó sárga virágú növény, melynek magja 15-20% olajat tartalmaz. Érelmeszesedés megelőzésére, érrendszeri megbetegedések kezelésére is használják.

Nyugtatnak, gyógyítanak

Napozást követően is számíthatunk a növényi olajokra. A shea vaj, az aloe vera olaja, a körömvirágolaj és a csipkebogyóolaj megnyugtatják és regenerálják a naptól megviselt bőrt, különösen akkor, ha pár csepp levendula-illóolajat is keverünk hozzájuk. Az orbáncfű- vagy más néven csengőlinkaolaj kiválóan nyugtatja a gyulladt bőrt, vigyázni kell azonban arra, hogy használatakor ne érje fény a bőrt, mert fényérzékenyítő anyagokat tartalmaz.

A sebek gyorsabban gyógyulnak, ha a hámosodást segítő karotinoidokat, A-vitamint és allantoint tartalmazó növényi olajokkal kenegetjük: ilyenek pl. shea vaj, a csíraolajok, a körömvirágolaj, a karottaolaj (búzacsíra-, kukoricacsíra-olaj).

Az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrre jótékonyan hat a tökmagolaj is. A benne lévő szelén és az E-, A-vitaminok antioxidánsok, megvédik a hormonokat, enzimeket a káros szabadgyököktől. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag lenolajat ekcémás és pszoriázisos bőrökre készült kozmetikumokban is felhasználják. Irritált, beteg bőrök (neurodermitis, ekcéma) ápolására bevált olaj a gammalinolénsavat és vitaminokat tartalmazó ligetszépeolaj. Bőrprobléma esetén ezeket különösen ajánlott belsőleg is fogyasztani.



Zsíros bőrre olajat?

Igen. A faggyúmirigyek működését normalizálja, a tág pórusokat összehúzza a csipkebogyóolajat, szőlőmagolajat (szárító olajakat), jojobaolajat és 1%-ban avokádóolajat tartalmazó keverék. Erős antibakteriális hatása miatt a zsíros, tisztátalan bőrök ápolásához egészen kis mennyiségben feketekömény-olaj és tisztító és gyógyító hatású borágóolaj is keverhető.



Az érzékeny bőrök ápolója

Csecsemők, gyermekek finom, érzékeny bőrének ápolására a kellemes illatú, selymes érzetű mandulaolaj, és a bőrvédő, antioxidáns tulajdonságú jojobaolaj a legmegfelelőbbek. Ezeket nedves kézzel masszírozzuk a bőrbe.



A minőségre figyelni kell!

Az olajok minősége függ a felhasznált gyümölcs, mag, csíra minőségétől, valamint a kinyerés módjától és idejétől. Kiemelkedő, gyógyító tulajdonsága csak a hidegen (20 fok alatt) sajtolt olajoknak van.


Alkalmazási tippek


A növényi olajokat mindig vizes kézzel vagy aromavízzel, gyógyteával benedvesített bőrre kenjük.
Vásárláskor minden esetben ellenőrizzük a lejárati időt!
Közvetlenül használat előtt is érdemes megszagolni az üveget, nehogy avasodó növényi olajat kenjünk a bőrre.
A többszörösen telítetlen olajok gyorsan avasodnak, ezért hűtőszekrényben tárolandók, míg a telített zsírsavakban gazdag olajok több évig is megőrizhetik a minőségüket.

Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/novenyi-olajok-ertekes-borapolok

posted under | 0 Comments

Életmódváltozás - újratöltve

Az utóbbi hónapok lustulásának ezennel vége! Kezdődik a tanév, megyek Pestre és muszáj újra formában lennem! Mivel van motiváció, úgy döntöttem, most is nagy erőkkel és a tőlem telhető maximális szakmai felkészüléssel próbálok egészségesebben élni.
Kezdtem azzal, hogy az új lakásban az úúúj konyhámban nincs
- cukor
- finomított olaj
- ízfokozós ételízesítő
Helyettük mézet, steviát, hidegen sajtolt olajakat (olíva, kókusz, stb) és vegamixet fogok használni. Ez már egy nagy lépés.
Átgondoltam, hogy mit fogok reggelizni:
- zöldturmix
- Kollath-reggeli
- egészséges müzli
- esetleg kásák
Igyekszem visszatérni az eddigieknél nagyobb mennyiségű salátához is, és ha csak lehet itthonról viszem a házi barna kenyeret.
Teljesen új napirendem lesz, amibe be fogom iktatni a rendszeres mozgást. Jó helyen lakom, mivel a munkahelyem és a suli bizonyos épületei is jól megközelíthetők gyalog, illetve a Városliget is 10-15 percre van. Ja, és felviszem a kis cuki rózsaszín súlyzóimat is. :D
Kívánjatok kitartást hozzá, mert az a leghúzósabb része! :)

El is kezdtem utánanézni új tornás oldalaknak és találtam valami fantasztikusat:
http://www.csodano.hu

Újabb bejegyzések Régebbi bejegyzések Főoldal

Monteverdi: Pur ti miro

http://www.youtube.com/watch?v=eKaguFGF_z0

Schütz duett Danival

Followers


Recent Comments