Találtam valami nagyon jót!!!

Összeszégyellem magam ismét, hogy nem nagyon írok, de, ha tudnátok, mi mindent csinálok mostanában... Hajjajj!
Viszont találtam egy fantasztikus olvasmányt Tóth Gábor tollából. Szívből ajánlom minden fogyni vágyónak!

Mondhatni, én vagyok erre az élő példa... Bár vannak hullámvölgyek, ez kétségtelen, de azért a -15 kg-t tartom. ;) 
Tényleg semmi más nem segít, mint az életmód változtatás. És így nem kell éhezni, nincs jojó-effektus. De azért akaraterő és elszántság nagyon is kell hozzá. 
Hajrá! :)

posted under | 0 Comments

Újabb felfedezések

Hajjajj, lenne mit írnom...
De most csak linkeket ajánlok, amik nekem naggyon tetszenek! ;)

Zsírégetés, izmosítás, alakformálás... Jó cikkek, tippek, gyakorlatok: http://kilok.hostzi.com/

Lehull a lepel a fittnessguruk és fogyasztószerek trükkjeiről! Ezen kívül rengeteg hasznos információ van fogyásról, alakformálásról, edzésről. Nagyon ajánlom! http://edzesmester.com/

Van neki blogja is: http://edzesmester.com/blog/

Rengeteg tornagyakorlat, nem kifejezetten fogyáshoz, inkább gyógytorna: http://www.szkleroderma.hu/pdf/tornagyakorlatok.pdf

posted under | 0 Comments

Egy kis nevetés

posted under | 0 Comments

Szilvás turmix

Mai zöldturmixom kissé rendhagyóra sikerült. 
kb 8 szilva
1 körte
egy jóóóó nagy marék sóska
pár gyermekláncfűlevél
kevés méz
fahéj
víz

A zöld aránya szerintem most még 70%-nál is nagyobb volt. Tudom, megfogadtam, hogy ilyen nem lesz, de egyszerűen nem bírtam leállni, mikor a gyönyörű sóskaleveleket szedtem. Brutális színe lett tőle a turmixnak! Na, ígérem, legközelebb fényképezek is! :D

Egy kis reklám

Találtam egy remek blogot, ahol rengeteg infó van a nyers étkezéssel kapcsolatban, főképp elméleti dolgok. Szerintem mindenképp hasznos:

posted under | 0 Comments

Zöldturmixok

Gitta receptjein felbuzdulva tegnap és ma reggelire is zöldturmixot készítettem. 
A tegnapi: (két személyre)
egy banán
három barack
egy pohár víz 
egy nagy marék sóska
egy szál petrezselyemzöld
(ez utóbbi kísérleti jelleggel került bele, és nagyon finom, pikáns lett tőle a turmix)

Ezt így összeturmixoltam, és ráöntöttem egy apróra vágott körtére és fél marék szőlőre. Így krémes is volt, de lehetett rajta harapni valamit. Amolyan "müzli light". :D

A mai: (három személyre)
négy körte
hat barack
rengeteg sóska (több turnusban készítettem a turmixot, mert a többiek még nem bírják annyira a zöldet. az enyémben kb 70% volt a sóska)
4-5 gyermekláncfűlevél
egy kiskanál méz 
víz
Ezt is szőlőszemekre öntöttem.  

 Az én turmixom naggyon zöld lett, és nagyon finom. A gyermekláncfűtől ugyan egy kicsit kesernyés, de nem zavart, pláne, hogy időnként ráharaptam a fiss, édes szőlőszemekre. De azért úgy döntöttem, hogy a 70%-os zöld-arányt és a 4-5 szál gyermekláncfűlevél mennyiséget nem fogom átlépni ezentúl sem. :) 
Maradt egy kevés turmix, amit két barackkal, és egy kis mézzel felturbóztam, és vízzel ihatóvá higítottam. Levittem Papának, aki épp az agyagpakolásban feküdt. :) A meglehetősen zöld színe ellenére úgy nyelte, mint kacsa a nokedlit. :) Tény, hogy finom lett.

posted under | 0 Comments

Egy kis könyvajánló

Nos, hazaértem a táborból. Ahogy tavaly, idén is nagy-nagy lelkesedéssel tértem haza. Klári finom aszalványai és egyéb nyers ételei ismét megihlettek.  Útközben megvettem Gitta új könyvét, mely a nyersétkezésről szól. Rengeteg ötlet, tanács és persze recept van benne. Több olyan receptet tartalmaz, amit a blogról már ismertem, mégis maximálisan érdemes volt megvenni, mert egy remek kis kézikönyv. Székesfehérvártól Hidasig a vonatúton kiolvastam, receptesül-mindenestül. Az tetszik benne, hogy nem arra késztetett, hogy lehetetlennek tűnő célokat tűzzek ki magam elé. (Magyarul, attól, hogy elolvastam, nem érzem magamra nézve kötelezőnek, hogy nyersevő legyek.) A jelenlegi céljaim ezen a területen: reggel-este lehetőleg 90-100%-ban nyers, délben pedig legalább 50%-ban nyers ételek fogyasztása. A legnagyobb sláger a zöldturmix lett, erről olvashatsz a következő bejegyzésben. :)

posted under | 0 Comments

Szösszenet :)

Képzeljétek, ma ásatáson voltam. Találtam egy régi farmert, amit 5 évvel ezelőtt hordtam és 32-es. Gondoltam, felpróbálom, csak, hogy tudjam, mennyit kell még fogynom bele (mert, hogy a célom az volt, hogy akkorára fogyjak, amilyen egy régi fotón voltam, és éppen ezt a nadrágot viseltem). Fel voltam rá készülve, hogy még a combomra se jön fel. Húztam, húztam, hát feljött. Oké, de akkor a fenekemet tutira nem tudom belepasszírozni. Hát az is belefért. De kizárt dolog, hogy be tudom húzni a cipzárt, gondoltam, és ezúttal is tévedtem! :D:D:D:D Szóval, jöhetnek az új célok, a még kisebb nadrágok. Van még egy-kettő.

posted under | 0 Comments

Reform kaják III.

Az előző recept az a bizonyos sült patisszon volt. Rögtön másnap akartam írni, de valahogy nem jutott rá időm... Szóval, másnapra maradt még egy fél patisszon nyersen, héjában a hűtőben, ami ugyan egy hatfős családnak nem elég ebédre, de azért készült belőle valami. Korábban már nagyon megkedveltünk egy fokhagymás-cukkinis tésztaételt, ezt alkalmaztuk most patisszonra és karfiolra. A karfiolosat Mama készítette, a patisszonos verziót én, aztán az ebédlőasztalnál összevetettük. Mindkettő jó lett. Leírom, hogy készült.
A patisszont meghámoztam, és nagyobb darabokra vágtam, majd ezeket a darabokat vékonyra legyalultam. Kevés olajjal, sóval, vegetával feltettem a tűzre, rányomtam egy gerezd fokhagymát és nem teljesen puhára pároltam. Ez így kb 5-10 perc. Majd nyakonöntöttem növényi tejszín és egy kis sörélesztőpehely keverékével, rottyant egyet és kész. Kifőtt tésztával össze, és nyamm! :)
A karfiolos változat is hasonlóképpen készült, és persze ugyanilyen cukkinival. Lehet kísérletezni...

Találtam egy érdekes honlapot

Már korábban is rengeteget olvastam fogyókúrákról, de erre csak most bukkantam rá. Bár én nem fogyókúrázom, hanem életmódot változtattam, de szeretem elolvasni mások tanácsait, sikereit, kudarcait, módszereit. Tanulok belőle.
Tehát az oldal:

Mazsolázgattam belőle 1-2 cikket. Például összegyűjtöttek 12 érvet a rendszeres testmozgás mellett. Vagy inkább 12 ötlet, nem is tudom, de nagyon érdekes. A legérdekesebb az volt számomra, hogy aki sportol, annak jobb a tartása, akinek jobb a tartása, az pedig vékonyabbnak látszik. Ennél meggyőzőbb érv nem is kell.

Egyébként most jöttem tornázásból. Esztivel lenyomtunk egy 40 perces Norbi Aerobzóna DVD-t. Nem teljesen normális ez a pasi, az étkezési tanácsaitól teljesen kiborulok, annyira szörnyű, de ez a videó nagyon jó! Teljesíthető, de van benne kihívás. Nem ment elsőre minden figura, úgyhogy lesz mit csinálni legközelebb, de nem is volt kudarc. Jól leizzadtam és kellemesen elfáradtam.

Visszatérve a honlapra... a jó dolgok mellett persze rengeteg sallang van, de ez mindenhol így megy. Csak azt kérem, senki ne dőljön be 
- a fogyókúráknak
- a csodaszereknek, melyektől állítólag le lehet fogyni egészségesen és tartósan mindenfajta kellemetlenség, étrendváltoztatás és mozgás nélkül
- a méregdrága béltisztító termékeknek
- a médiasztárok csodaétrendjeinek!

Ellenben néhány egyszerű szabály: 
- minél természetesebb, annál jobb (zöldségek, gyümölcsök, ha csak lehet nyersen)
- ne csak fogyni akarjunk, hanem egészségesek lenni
- a mozgás örömet okoz, de nem megy erőfeszítés nélkül
- mindennek járj utána (pl az a diéta, amiben napokig marhahúson kell élni, nekem már messziről bűzlik, de, ha nem hiszed, olvass utána) 

Egyénként ezen az oldalon találsz egy csomó Norbi kisvideót.  Én nem vagyok különösebben az 5 perces tornák híve, mivel már egy picit belejöttem, de kezdésnek szerintem nagyon jók! Mivel nagyon rövidkék, érdemes megnézni natúrban, mielőtt tornáznál rá, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, pl túl könnyű, túl nehéz, túl gagyi... Jártam már így. 

Most aztán nagyon okosakat írtam! :D Najó, a szándékot lásd. És mivel nem face to face vagyunk, ne vedd kioktatásnak!

posted under | 0 Comments

Reform kaják II.

Roston sült patisszon barnarizzsel és salátával

Azt előre leszögezem, hogy nem ez az elképzelhető legegészségesebb étel, de időnként aztért az asztalra kerülhet, no és nem mellesleg nagyon finom! :)

Ma reggel két gyönyörű csillagtök várt a konyhában, és kerestem hozzá egy receptet. Nagyjából így nézett ki a dolog:
A tököket félbevágtam, kiszedtem a magokat, majd fél centis szeletekre vágtam és szeletenként meghámoztam. Sóztam, borsoztam, majd azonnal, mielőtt levet eresztett volna, pár csepp olajban megsütöttem. Ilyenformán adagonként kellett fűszerezni, mivel a sótól pillanatok alatt levet ereszt. Addig kell sütni mindkét oldalát, míg a villát könnyedén át lehet szúrni rajta. Kipróbáltam mézes-mustáros fűszerkeverékkel, pirospaprikával... így is, úgy is jó. Legközelebb megpróbálom tepsiben.

Köretként barnarizst főztem. Kevés olajban és vízban megdinszteltem egy fej apróra vágott hagymát, a leöblített, kiválogatott rizst ráöntöttem és egy kicsit pirítgattam, majd 2,5-szeres mennyiségű vízzel felöntöttem, sóval, vegetával ízesítettem. Miután felforrt, kisebb lángon lefedve kb 40 percig főztem, majd levettem a tűzről és bebugyoláltam. Szerény véleményem szerint olyan lett, amilyennek egy barnarizsnek lennie kell! ;)

Mellé saláta készült:
gyalult káposzta
reszelt sárgarépa
paradicsom
petrezselyem zöldje 
olaj

 Ptóbáljátok ki!

posted under | 0 Comments

Reform kaják I.

 Káposztás krumpli 

A mai ebédünk egy nagyon egyszerű és finom egytálétel volt. Most lestem el a táborban, ugyanis egyszer ilyen vacsit kaptunk.

Kell hozzá: 
sok krumpli (kb 2 kiló)
2 db hagyma
1 közepes fej káposzta
olaj
köménymag vagy más szívednek kedves fűszer 

Az elkészítés rém egyszerű: pucold meg a krumplit, vagy csak mosd meg és hagyd rajta a héját. Majd vágd össze, vagy hagyd egészben. :) Vágd szeletekre a hagymát és a káposztát. Tedd bele a tepsibe a krumplit, a tetejére a hagymát és a káposztát. Sózd és fűszerezd ízlés szerint, majd told be a sütőbe. Míg megsül készíts hozzá egy nagy tál salátát és kész is van. Persze használhatod köretként fasírt vagy valami rántott dolog mellé, de önállóan is megállja a helyét. Csak próbáld ki! ;)

Néhány apró tipp

Az elmúlt hónapok során rájöttem néhány nagyon egyszerű, de annál hatékonyabb módszerre, melyek elősegítik a fogyást, jobb közérzetet biztosítanak és jó szolgálatot tesznek az egészségnek is. Most megpróbálom összefoglalni ezeket a dolgokat, hátha hasznára lesz még valakinek.

A víz
Egyszerű, kéznél van bármikor, és az egyik leghatékonyabb gyógyszer, külső és belső használatra. Talán túl egyszerűnek tűnik, hiszen minden nap isszuk, minden nap fürdünk benne, de megfelelően használva meglepően jó hatása van.
Belsőleg:
Közhely, hogy meg kell inni napi 2 liter vizet, de igaz. Nem vagy szomjas? Sebaj! Ne a szomjúságodért idd, hanem az egészségedért! Fő a tudatosság! Eleinte nekem sem ment, de fokozatosan növeltem a mennyiséget. 
Reggeli előtt 2-4 pohár víz megivása rengeteg előnnyel jár: 1) felébreszted a gyomrodat, nem rögtön az étel kerül bele 2) olyan a bélrendszerednek, mint egy frissítő zuhany 3) kicsit elodázhatod vele a reggelit, mert csillapítja az éhséget 4) így kevesebbet fogsz enni reggelire
Nap közben, főleg, ha nincs sok dolgom, gyakran úgy érzem, éhes vagyok. Na, ilyenkor is inni kell, mert ez valójában szomjúság. ;)
Külsőleg:
Hallottál már a skótzuhanyról? Remek találmány. Annyi a lényege, hogy minden zuhanyzást hideg vízzel fejezz be, mégpedig a szív irányába haladva. Először a jobb lábadat zuhanyoztasd le háromszor, majd a balt. Jobb kar, bal kar, has és mellkas, végül a hát. Reggel frissít, este megnyugtat, felélénkíti a vérkeringést, és hasznos a narancsbőr ellen. Akkor a legjobb, ha úgy érzed, hirtelen a szívedbe tódul a vér. :) Kicsit érdekes érzés, de én ebből tudom, hogy hatásos.

Nyers ételek
Nagyon érdekes dolog, hogy a nagy has nem csupán a bőr alatt lerakódott zsírpárnák miatt nagy, hanem a bélrendszerben lerakódott, megállt, ott maradt bélsártól. Ez egy nagyszerű hír, több szempontból is. Egyrészt mert ezt megfelelő étrenddel nagyon könnyen ki lehet tisztítani, másrészt ilyen módszerrel a fogyás már az első napoktól kezdve látványos lesz. Ja, van egy harmadik előnye is. Ez egy kényesebb terület, amiről nem szeretünk beszélni, de azért megkérdezem: mennyi időt töltesz a WC-n erőlködve? És naponta hányszor jársz sikerrel? Jól van, nem kell válaszolni, csak úgy magadban. Én teljesen azt gondoltam, hogy az a normális. Erőlködsz, aztán vagy van eredmény, vagy nincs. Pedig az igazság az, hogy könnyen kellene mennie és naponta annyiszor, amennyiszer eszel. 
Nem kertelek többet. A rostszegény étrenddel az a nagy probléma, hogy a bélsár szükségtelenül hosszú ideig marad a bélrendszerben, ezzel "dugulást", puffadást, gyomorfájást okoz és nagy lesz tőle a hasad. Ahhoz, hogy a hordóhas-jelenséget okozó bélsár kitisztuljon a bélrendszerből, sok rostra van szükség. Nem a méregdrága rosttablettákra gondolok, hanem az élő, nyers, friss zöldségekre és gyümölcsökre. Mostanában az étkezéseimnek legalább felét ilyenek alkotják. Reggel sok gyümölcs, kásák, amik szintén rostosak vagy teljesőrlésű lisztből készült kenyér. Délben egy nagy tányér saláta, kevesebb főtt étellel, ami zsírszegény és természetesen teljesen növényi. Ennek eredményét az elmúlt héten tapasztaltam negatív irányból. Táborban voltam és ott alig kaptunk nyers zöldségeket. Úgy éreztem magam, mint korábban a reform előtt, de amit akkor természetesnek tartottam, most borzasztó rossz volt. Végeredményben a minél nagyobb százalékban nyers étrend előnyei, hogy rögtön lejjebb megy a hasad, a bélsár nem marad szükségtelenül sok ideig a bélrendszerben, hanem hamar, könnyen, erőlködés nélkül kiürül. 

Na, most egyelőre ennyit. Tudom, ez így eléggé elméleti, megpróbálok hamarosan recepteket is írni. És még van egy csomó élményem, csak most mennem kell... Valaki kommenteljen! 

Előtte és közben

Hű, de régen jártam itt! Hát, történtek a dolgok mostanság... Ifi szombat, esküvő (no, nem az enyém, csak vezényelni kellett), szervezkedés, koncertek... Leírni is hosszú lenne. De, hogy olyat is írjak, ami idetartozik:
Végérvényesen barátságot kötöttem a zöldturmixszal. Ősszel, mikor még csak nézegettem, hogy Kata milyen fura zöld színű izéket eszik, azt hittem, hogy én erre sosem leszek képes. Nos, nem így lett! Persze eddig is tudtam, hogy jó, egészséges, de nem igazán kívántam. Mostanában meg kifejezetten jól esik, néha reggel is, este is, de, ha a reggelim másképp alakult, akkor este azért csak beficcen! ;) Spenótot vagy sóskát szoktam belerakni, egyszer kipróbáltam pár szál gyermekláncfűlevéllel kiegészítve, jó élettani hatásai miatt, és meglepve tapasztaltam, hogy nincs rossz íze! :D De a héten sóska van. És nagyon finom! Tegnapelőtt már kb 60/40%-os arányban készítettem, méghozzá a sóska javára. Persze nem itt kell kezdeni, de idáig hamar el lehet jutni. (Húúú, úgy írok róla, mintha valami életcél lenne, pedig nem, csak egyszerűen sikerélmény!) Lehet, hogy bemagyarázom magamnak, de szinte érzem, ahogy feltölt energiával, vitaminokkal, a sok rost pedig tisztít. Egyébként - nem tudom, mennyire egészséges - mostanában ilyen puffasztott búzaszeletet szoktam hozzá ropogtatni, és valami olajos magot, többnyire diót vagy mákot szórok bele, vagy eszegetek hozzá. 
Az a baj, hogy az elmúlt pár hétben egy csomó olyan esemény volt, melyet vacsora, állófogadás, vagy valami ehhez hasonló "szemérmetlen zabálás" követett. Diplomakoncert, temetés, ballagás, esküvő... Na, szégyen, hogy ilyen kontextusban emlegetem őket, de számomra komoly problémát jelentenek. Ott a sok finom, de roppantul egészségtelen étel, aminek nem lehet ellenállni. Vagy, csak egyszerűen, ha enni akarok, akkor megeszem, mert nincs olyan, ami az én értékrendem szerint is egészséges. Sajtos, majonézes, tejfölös, tojásos, olajos, krémes és még sorolhatnám... És ebben csak az a faramuci, hogy ízlik. Hát, persze, hiszen ilyesmiken éltem egész eddig. De nem látok olyan sötéten: nagy dolog, hogy már otthon, önszántunkból nem ilyen ételek fordulnak meg az asztalon!
Ami a csúúúúúcs dolog mostanában: pár hete Katáéknál jártunk és hazavittem egy tonna aszalványt. Anyu teljesen odavolt értük és közölte, hogy ő meg tudna lenni ilyeneken. Gondolhatjátok, mekkorát néztem! :D No, jó azért Kata anyukája lehűtött minket, hogy ne hirtelen váltsunk, hanem fokozatosan, de akkor is.... Most már olyanokat vett tervbe, amikért én tavaly nyáron könyörögtem: malom és búzafűlényerő. Csak pislogok időnként... (Valahogy nálunk ez így megy: fejembe veszek valamit, ami nagyon jó, nagy lelkesen előadom a családnak, fanyalogva fogadják, aztán egy év múlva, mintha ők találták volna fel a spanyol viaszt, előállnak vele. De sebaj, mindennek meg kell érlelődnie!)
A fogyásról... Mostanában már nem olyan intenzíven dobálom le a kilókat, mert valahogy a tornázások elmaradoztak. Pedig milyen jó volt... A héten azért egyszer tornáztunk Katával, és most igyekszem megint visszavezetni a mozgást az életembe. Nagyon nem mindegy, mennyit mozog az ember, fogyási és egyéb szempontból is. Igazából az visz előre, hogy pl az elmúlt két napban ketten jegyezték meg, hogy milyen látványosan megváltoztam. Már kezdtem nem hinni benne és azt képzelni, hogy máris kezdem visszaszedni, amit leadtam. De a dicséreteken felbuzdulva összeszedtem magam és belenéztem a tavaly ősszel készült fényképeimbe, "előtte" fotó után kutatva, majd összevetettem egy tegnap este készült képpel. Kommentár helyett inkább megmutatom:

Nem tudom, mennyire lehet összehasonlítani, most ezt a két képet találtam a legalkalmasabbnak. Az első valami rémisztő! Akkor is alig bírtam ránézni, de most is rosszul vagyok tőle. Hogy az is én voltam??? :S A másodikról pedig nagyon remélem, hogy ez még nem az "utána", csak a "közben"! Ezzel sem vagyok azért elégedett, még 15-20 kiló tervben van. (De rövidebb távon legalábbis az, hogy Erikáék esküvőjére csini legyek. :D )

posted under | 0 Comments

Hangszerelés helyett

Ugyebár most nem ezt kellene csinálnom. Csak hát a lustaság... Vagy a fáradtság, nem is tudom. Arra jutottam, hogy meg kell találnom az egyensúlyt! Tanúi lehettetek lelkes fellángolásomnak, hogy egészségesebben éljek. Az első 1-2 hétben rengeteg időt szántam a tornázásra, rendkívül odafigyeltem minden apró részletre, minden létező irodalmat elolvastam a neten, ami akár csak érintőlegesen kapcsolódott a témához... De aztán kaptam egy kis munkát és rájöttem, hogy a tanárok igenis komolyan gondolják a kutatási feladatokat. Így, hát bevetettem magam a könyvtárba, illetve a Zenetudományi Intézetbe. Múlt héten volt a mélypont. Kapaszkodjatok: egyetlenegyszer sikerült csak tornára időt szakítanom, és nem is tartottam böjtnapot. Durva, mi? Hát, észre is vettem. Lehet, hogy más nem, de én igen. Mintha kezdtek volna visszatérni a régi rossz szokások, kezdtem hízni. Pedig igazán nagyon hasznosan töltöttem az időmet. Ezen a héten próbáltam kompromisszumot kötni. Például ma csak délután mentem a könyvtárba és délelőtt Katával egy jó nagyot tornáztunk. Szerdán böjtnapot tartottam, és szintén tornával kezdtem a reggelt.
Talán az lehet a tanulság, hogy az embernek nem csak egyféle fontos dolga lehet. Mondják, hogy a tanulás az első. Na, de az egészség is kell hozzá! Hol ebből, hol abból mindig le kell csípni, hogy minden beleférjen. Még a kikapcsolódás is. A kikapcsolódás a héten belefért: kedden este egy fantasztikus házi felolvasóestet tartottunk saját novelláinkból. Mint már említettem, jövő héten pedig társasjátékos parti lesz.
Kicsit zagyva lett, amit írtam. Sebaj! :)

posted under | 0 Comments

Mákos-lekváros muffin

Kicsit szét vagyok csúszva... Még a múlt hétről adós vagyok egy muffin-recepttel, illetve képpel. Ahogy ismerhettek, most sem viszem túlzásba a recept részét. A már ismertetett vegán piskóta alapreceptet használtam, csak ezúttal nem kakaóval, hanem darált mákkal. Muffin formába töltöttem és a közepébe egy-egy kiskanál kajszilekvárt rajtam. Remélem, majd a lakótársaim kommentálják, hogy milyen volt... Ha még emlékeznek rá. :)) 


Hát, így néztek ki a kicsikék... Remélem, még lesz alkalmam mostanában ilyeneket sütni. Jövő csütörtökön megint parti lesz, úgyhogy akkorra is ki kell találnom valamit.


Egyébként több dolog miatt lehet nagyon szeretni ezt a sütit:
- rém egyszerű, nem lehet elrontani
- kb fél óra alatt megvan, cakkpakk
- egészséges
- nagyon finom
A teljes őrlésű liszt egyáltalán nem válik kárára. Nem lesz sem nehéz a tészta, sem kemény.



posted under | 0 Comments

Lúdláb torta

Jelentem: van élet a blogon kívül is. Sőőőt, néha nem hagyja élni a blogomat. Hát, ez történt. De azért nem adtam fel az egészséges életmódot, bár nem volt időm olyan sok mindenre. Egyetem, két munka, kutatás, könyvtárazás... Sajnos a tornával kissé elmaradtam, de azért igyekszem kompenzálni sok gyaloglással. Pl. könyvtárazás után a várból a Roosevelt-térig... De egy jó, kiadós zsírégető edzés jól jönne, talán még ma sorra kerül.

Amit viszont szeretnék elmesélni: tegnap volt Anyu szülinapja és lúdláb tortát sütöttem neki. Tej és tojás nélkül, viszont (minimális) cukorral és kakaóporral, csokival. Nem vitt rá a lélek, hogy karobbal szerencsétlenkedjek. A csoki azért csoki, nekem a karob gyenge utánzat. Persze idővel megváltozik a véleményem. Mutatok egy pár képet:


 Egy csúnyácska, de finom szelet:

És a recept... A tészta nem saját ötlet, egy nagyon rokonszenves blogon találtam a vegán piskóta receptjét. Ezt csak egy kis kakaóporral tettem az alkalomhoz illővé. A krém rém egyszerű. :) Fél liter Hulala növényi tejszínt felvertem kakaóporral és rumaromával. Rákentem a piskótára, belenyomkodtam pár szem fagyasztásból kiolvasztott, rumaromába áztatott meggyszemet, végül leöntöttem csokival. Hihetetlenül egyszerű, és ütős! ;) Igaz, hogy nem a legegészségesebb, de néha belefér...

posted under | 1 Comments

Jó reggelt!

Ma reggeli előtt Katával tornáztunk egyet, megint Sinkó Andreával, de ezúttal a zsírégető-erősítő tornát. Nos, ez is kemény volt, minden izmom begörcsölt, de aztán kiegészítettük egy Béres Alexandra-féle 10 perces nyújtással, és így már egészen rendben van minden. Bár a tegnapitól a vádlim még mindig "kivan", de nem izgat, majd elmúlik!
Úgy gondolom, érdemes lenne néhány szót ejteni a mai reggelimről. Tegnap este egy tálba előkészítettem kb egy csészényi kukoricadarát, mazsolával és kevés növényi tejporral, aztán leöntöttem forró vízzel és ma reggel császármorzsát sütöttem belőle. Egy kis porcukorral édesítettem (egyelőre még ez van itthon, lassanként elhasználom), és feldobtam pár csepp vaníliaaromával. Kicsit híg lett a cucc, úgyhogy több idő kellett neki, mint általában a "normál" császármorzsának, de azért sikerült morzsásítani, és picit lesütni, ahogy szeretem. (Egy konyharuhát is sikerült közben "lesütni", olyan szépen lángolt, mint a parancsolat! ;)) Két kivit és egy narancsot vágtam össze, rá és köré pakoltam. Jó volt! Próbáljátok ki!

Az elmúlt napok némasága után...

Hajjaj, kicsit elhanyagoltam mostanság a blogírást. De ez nem azt jelenti, hogy feladtam az elhatározásomat, és azt sem, hogy nem történt semmi. Sőt! Csak nem minden "egészség-fronton". Hogy mégse legyen annyira egyoldalú a blogom témája, azért adok egy picurka ízelítőt az életemből. Csak úgy, hasraütésszerűen.
A hétvégén próbákat tartottam a Magna Voce kamarakórusnak. Csomó jó darabot tanulunk, húsvéti témakörben. 
Még korábban kinéztem magamnak egy szimpatikus novellapályázatot, amire végre megszületett a mű. Nem mondom, hogy 100%-ig elégedett vagyok vele, kicsit rövidke és nincs még címe, de azért be fogom küldeni, ez egészen biztos.
Most épp a suliban ülök - a Zeneakadémián - , ma már volt két tök jó órám, rövidesen lesz egy gregorián kutatási feladattal kapcsolatos megbeszélés a csoporttársaimmal, aztán mitológia óra Földes Tanár Úrral. Mondanom sem kell, ez a napom fénypontja! :)
Na, ennyi most elég volt, zöttyenjünk vissza az eredeti kerékvágásba. Nem tudok felidézni minden részletet, de talán nem is olyan fontos. A hétvégén pénteken és szombaton nem volt időm tornázni, de tegnap Katával lenyomtunk egy fél órás kick-box-os tornát Sinkó Andreával. Én nagyon élveztem, bár jókat bénáztam némelyik ütés-rúgás kombinációnál. Sebaj, majd belejövök. A mai "lelkiismeretmegnyugtató" torna már reggel megvolt (majdnem el is késtem miatta), bár arra kellett rájönnöm, hogy egyáltalán nem a lelkiismeretem megnyugtatása miatt tornázom. Egyszerűen élvezem és érzem, látom a hatását. Felavattam ma az új súlyzóimat. Ó, nem is meséltem. Múlt héten vettem két egykilós kézisúlyzót, szép málnaszínű... Élvezet használni! A mai tornám a gerinctorna, a Callanetics, kis mértékben a Cantienica, súlyzós erősítő gyakorlatok és innen-onnan ellesett comb-fenék gyakorlatok keveréke volt. Rájöttem, hogy a négykézlábas "kutyapisilős" gyakorlat rendkívül hatékony! Ja, és pár napja felfedeztem, hogy a combom is izmosodik! Mik vannak...?! Ennek ellenére nem érzem, hogy olyan ütemben fogyok és izmosodok, mint ahogy szeretnék. De nem adom fel, szerdán böjtnap, és addig is edzés ezerrel! :)

posted under | 0 Comments

Kenyérsütés

Most dagasztottam egy kenyeret. Leírom, mi van benne.
20 dkg rétesliszt
30 dkg simaliszt
40 dkg tk búzaliszt
a többit nem mértem ki pontosan:
búzakorpa
búzacsíra
őrölt kömény
tökmag
egy kis olaj
langyos víz
pár napos rozskovász
fél élesztő

Itt éppen kel a "kicsike".
Felvirgolva:
Kelesztés után bevagdosva:
Tökmaggal:
 És készen: 

Csütörtök - pizza-parti

Ma - illetve tegnap - jó kis pizza-partit csaptunk a lakótársakkal. Mindenki meghívta a kedvenc csoporttársait-barátait. Összesen tízen voltunk. Leírom a menüt. :) Öt darab pizzát sütöttünk - hozzátartozik, hogy eredetileg 15 embert vártunk, és ez teljesen reális számítás volt, mivel nagyjából két pizzányi cucc maradt. Ebből volt két zöldséges: borsó, kukorica, sárgarépa, paprika, hagyma, olívabogyó, cukkini, az egyiken hagyományos sajt, a másikon Kata által készített mandulás vegán sajt. (Majd később leírom a receptjét.) Két gombás, szintén hagyományos illetve mandulasajttal, és egy "betyáros", aminek nem árultuk el az összetevőit, csak miután a vendégek megkóstolták és megtippelték. Egyébként elég durva cucc lett: háromféle gabonakolbász, hagyma, füstölt és nem füstölt sajt. Megkóstoltam, eléggé "emberesre" sikerült. A pizzához kétféle saláta készült kétféle öntettel. Az egyik egy lila-fehér káposztasaláta, a másik fejes salátából, paradicsomból, paprikából és hagymából. Ehhez egy klasszikus citromos, mézes, illetve egy fűszeres, bazsalikomos, oregánós, fokhagymás öntet járt. Hát, azt hiszem, kitettünk magunkért! :)
Egyébként a vendégeknek csak utólag mondtuk el, hogy vegán sajtot esznek. Ugyanúgy ették, mint a másikat és nagyon ízlett nekik. A saláták nem annyira fogytak, mondjuk ez természetes.
Kicsit visszafelé ugrálok az időben: öt és hat között érkeztek a vendégek, én már kettőkor be voltam sózva és főztem a sárgarépát, meg futtattam az élesztőt, de úgy fél három körül kezdtünk el komolyabban ügyködni a konyhában Katával és Ibolyával. Nagyon élvezetes volt a közös munka. Az igazat megvallva, elfáradtam. Főleg, mert kicsit stresszeltem, hogy minden jól sikerüljön. De végülis panaszom nem lehetett, mert ízlett nekik és jól érezték magukat.
Apropó. Pizzázás után játszottunk. Személy szerint a Zsebszöveget élveztem a legjobban, de az Egyenesből keresztbe is vicces volt. Végül elkezdtünk egy Activity-t, de a vendégeinknek el kellett menniük (messze lakunk és ez a hátránya). De úgy láttuk, hogy nagyon jól érezték magukat, és annak ellenére, hogy mindenkinek sok volt az idegen, azért elég oldott volt a hangulat. 
Még egy apró, kedves momentum. Vacsi előtt imádkoztunk. Valahogy indíttatást éreztem rá, hogy felvezessem, elmondtam pár szóban, hogy keresztények vagyunk és így szoktuk, aztán imádkoztam. Na, mindegy, ez úgy jól esett, hogy olyan kedvesen és természetesen fogadták. :) És amit elhatároztunk: csinálunk ilyet máskor is! Többen mondták, hogy jönnének legközelebb is, illetve egy lány felajánlotta, hogy szívesen lenne házigazda. Ennél több biztatás nem kell a folytatásra. :)
De még visszaugorva a délelőttre és a blogom eredeti témáinak sodrára... (Hajjajj, látszik, hogy késő van és ki vagyok ütve. :))) Ma délelőtt is tornáztam, egy elég durva adagot. Kezdtem a gerinctornával, aztán egy komplett hasizom programból két sorozat, ezután "pihenésképp" súlyzós váll, bicepsz, tricepsz és mellizom gyakorlatok, végül egy csípő, fenék, comb sorozat. Hát, érzem is, a vádlimban, meg a hátamon, a karomon, hogy történt valami, de szerencsére nem vészes izomláz, csak éppen "tájékoztató jellegű" arról, hogy tényleg vannak izmaim. Holnap még be kell szúrnom valahova valamit, mert azért az esti vendégeink által hozott nasiból csipegettem egy kicsit. Érdekes módon tényleg egy kicsit, sikerült mértéket tartani. De le kell dolgozni! Nincs lazsálás! ;) Nagyon szeretem ezt az életformát! :)
Na, most a zugblogíró kibújik a sötét konyha magányából és végre elmegy aludni. Jó éjt! :)

posted under , , , | 0 Comments

Szerdai böjtnap

Azért tegnap sikerült kirúgni a hámból. Az ambrózia után négyen bedobtunk három zacskó burgonyaszirmot filmnézés közben. Mi tagadás, jól esett. De mindennek megvan a böjtje. Szó szerint! Még a chipsevés előtt elhatároztam, hogy ma böjtölni fogok és az elhatározásom az esti eseményekkel csak erősödött.
Ma reggel is tornáztam egyet, ezúttal csak a súlyzósat és egy számomra eddig új fenék-csípő-láb központú gyakorlatsort. Ez most nem volt annyira intenzív, mert az ajánlott 2 sorozat helyett csak egyszer hajtottam végre a feladatokat, de nagyon jól esett. A súlyzós dologra meg lassan kezdek ráérezni. És határozottan tetszik. Na, nem leszek az a body builder, de ennyi igazán nem fog megártani.
Még reggel megittam majdnem egy liter natúr mentateát, aztán vettem egy liter paradicsomlét, amit két-három óra alatt kivégeztem. Hmm, jó volt. Hoztam magammal még egy liter teát, aminek már a felénél járok, és vettem másfél liter vizet, amiből szintén iszogattam. Mára a 4-4 és fél litert céloztam be magamnak. Ennyi kell ahhoz, hogy ne legyek éhes. Na, persze, ilyenkor mindenki a kajáról beszél, meg körbejárnak a chipsek és ropik a társaságban, meg száz méterre illatozik a fokhagymás lángos a Béke téren... De sebaj. A sikeres böjt titka (az én titkom, nem tudom, másnál hogyan működik): az elhatározás és a rengeteg folyadék.
Ma este megyek jó kis előadásra, aztán utána lehet, hogy fogok enni egy kis pogácsát, mert azt ugye nehéz kihagyni. De, ha így lesz, akkor este szigorúan lenyomok egy gerinctornát és egy Callaneticset. Mániákus lettem? Szóljatok rám! Vagy legyetek ti is mániákusok! Tudom, ez nem mindenkinek probléma, de nekem nagyon is meggyőző az, amikor egyik napról a másikra kiderül, hogy létezik csípőcsontom, meg vállam (ti. nem csak háj van ott). A tartásomnak, az önbizalmamnak is jót tesz. Ma a suliban ketten köszöntek rám, vadidegenek. Eddig még az ismerősök sem mind vettek észre. No comment. :)

posted under | 1 Comments

Keddi "edzőnap"

Tegnap elmaradtak az óráim, következésképpen nyakamba szakadt egy csomó szabadidő. Sajnos nem sikerült olyan hasznosan eltölteni, ahogy szerettem volna. A nap fénypontjai: reggeli, ebéd és torna Ibolyával - nameg az esti "ambrózia-koktél", amiről később írok részletesebben. Nem jó az embernek egyedül enni - tartja az újkeletű közmondás, by Davchee, de tornázni is jó móka közösen. Először egy ősrégi Bíró Ica tízperces bemelegítést ugrabugráltunk végig: 1. rész 2. rész. Elég mókás volt, jókat derültünk rajta, de azért jól esett. Ezután végigcsináltuk a gerinctornát. Persze én nem értem be ennyivel. Mostanában szemezgettem a súlyzós erőfejlesztő gyakorlatokkal, s mivel van otthon két kis kézi súlyzó, hát kipróbáltam. Ez után nem maradt más hátra, mint a jól bevált Callanetics. Lehet, hogy a tornázás függőséget okoz? Hát, nem bánom. Még soha nem lelkesített ennyire a mozgás. Talán, mert megtaláltam azokat a mozgásformákat, melyeket szívesen végzek, és mert látom és érzem az eredményét.
Még az "ambrózia-koktél"-ról. Amikor nem akarunk vacsizni, de még úgy "elférne" valami, akkor ilyet készítünk a lakótársaimmal. Tegnap a következőképp készült: bedobáltunk a turmixba egy banánt egy almát és egy körtét (magozva, hámozva, melyiket hogyan...), egy kis növényi tejport, vizet, vaníliaaromát és fahéjat. A többi a turmix dolga, aztán ment a poharakba. De szoktuk csak almával, vagy egy kis meggyel felturbózva is. Hihetetlenül finom tud lenni! Próbáljátok ki!

posted under | 2 Comments

Egy laza-kemény vasárnap :)

Szokásommal ellentétben tegnap (azaz vasárnap) reggel már feljöttem Pestre, mert délután zenei megbeszélés volt. Anyu valami mesés reggelit csomagolt nekem. Előzőleg beáztatott zabpehely, mazsola, kókuszreszelék, vágott mandula, illetve frissen belereszelt alma és hozzá egy banán. Ez a reggelitípus jön be legjobban, ami azt illeti. A főtt kásák nekem túl "nyunyásak" és "döglöttek". Bocsánat attól, aki szereti, ez teljesen szubjektív vélemény! De így nyers, van mit rágni rajta, de mégsem túl kemény. Egy szó, mint száz: tökéletes.
Kettőkor kezdődött a megbeszélés és fél hatig tartott. A biztonság kedvéért vittem magammal egy almát és egy kis zacskó ropit, ami már hónapok óta árválkodott a kamrában. Persze sem időm, sem étvágyam nem volt hozzá, de hat körül, mikor hazaértem, megettem. Rájöttem, hogy, ha nagyon rákészülök valamilyen kajára, akkor nagyon rossz, ha nem eszem meg. Ez egyfelől óvatosságra int, hogy egy hosszú unalmas órán, délidőben ne engedjem a fantáziámat gasztronómiai alkotások felé elkalandozni, másfelől jó hír, hiszen, ha arra készülök, hogy ma már csak egy almát és egy pár szál ropit fogok enni, akkor simán be is érem vele. Miután leülepedett egy kissé a táplálék, nekiálltam tornázni. Miután a megbeszélésre menet Handel Dixit Dominus-t hallgattam, ami valahogy felébresztette bennem a harci kedvet a tornázással kapcsolatban, hát azt tettem a fülembe. Ennek következtében a gyakorlatokat rendben, ritmusra végeztem, de egyszerűen képtelen voltam számolni. Ütemeket éppen tudtam volna, de az valószínűleg a gyakorlatok hatékonyságának rovására ment volna, így, hát arra jutottam, hogy jobb csöndben tornázni. Miután kikapcsoltam a zenét, valóban jobban tudtam koncentrálni és meg is nyugodtam. Nem volt nálam a Callanetics könyv, csak az a leírás, amit készítettem magamnak a másik tornával összeválogatva. Azt tornáztam végig, illetve a gerinctorna legfontosabb gyakorlatait, és a többi Callanetics gyakorlatot, ami nem volt a listán, de emlékeztem rá. Hát, nagyon jól esett. Kellett a szombati pihenő, nem csak a lelkemnek, de a testemnek is. Érdekes ez. Azt hinné az ember, minél többet edz, annál fittebb lesz, és, ha kihagy egy napot, akkor veszít a kondíciójából. De jól találta ki a Teremtő, hogy éppen erre a heti egy nap pihenőre szükségünk van, még fizikailag is. Nem, hogy vesztettem volna a kodíciómból, még sokkal jobban bírtam.
Aztán körülnéztem a neten, torna-ügyben, és találtam jó kis légzőgyakorlatokat és reggeli tornát, amit ma reggel ki is próbáltam, tekintve, hogy túl későn érek haza ahhoz, hogy komolyabban tornázzak. Egész jó volt, jól esett, azt hiszem, rendszeresíteni fogom reggelenként. Mellesleg megtaláltam az egész Callanetics programot is leírva, ennek nagyon megörültem.
Amit még keresek: valami jó aerob mozgásformát. Legalább hetente 2-3 alkalommal jól le kellene izzadni és kifáradni. A futáshoz még hideg van, legalábbis félek attól, hogy megfázom. Úszni szeretek, de nem hiszem, hogy rá tudnám venni magam, hogy elmenjek egy uszodába. Lehet, hogy keresek valami ugribugri Norbi vagy Béres Alexandra videót. (Egyébként kipróbáltam egy Norbi-Rubint Réka reggeli tornát, de nem voltam tőle elragadtatva.) Nem adom fel és kihasználom, mikor egyedül vagyok otthon. :)
Egyébként - ne mondjátok senkinek - látom és érzem a torna hatását. Még csak egy hete csinálom, de rengeteget változott a tartásom, lazábbak az izmaim, nem "áll be" a hátam, a vállam, mint néha szokott, és persze kezdenek kisebbedni a zsírpárnák. Eddig leginkább a hátamon, a csípőmön és a hasamon látom, hogy formálódik. Remélem, tartós és látványos változás lesz!
Nagyon ajánlom mindenkinek a tornázást! Semmi befektetés nem kell hozzá, csak egy kis idő, és az eredmény nagyon meggyőző! :)

posted under | 1 Comments

Ja, és tornázom is

Bizony! Kb fél évvel ezelőtt elkezdett fájni a lábam a térdhajlatnál. Iszonyú volt. Mikor rám jött a fájdalom, alig bírtam lábra állni. Anyuval kisütöttük, hogy valószínűleg a gerincemtől eredhet a probléma, mert akkoriban (is) nagyon sokat ültem. Mondanom sem kell, teljesen bepánikoltam. Arra jutottam, hogy gerinctornára van szükségem. Anyu mutatott néhány gyakorlatot, ami neki bevált - sajnos neki is voltak ilyen jellegű gondjai. De ez kevésnek tűnt, így az interneten kerestem egy gyakorlatsort. Szégyen-nem szégyen, huszonéves létemre ötven év felettieknek való gerinctornát kezdtem el. (Azért megnéznék egy ötvenen felülit, aki ezt a gyakorlatsort végigcsinálja...) Minden nap tornáztam reggel és este. Három héten belül nem csak teljesen elmúlt a fájdalom, de a hátam sem fájt (korábban néha az is szokott), és elkezdtem izmosodni. Ahogy eljött a nyár, majd az ősz, kicsit elmaradoztak a tornák.
Mostanában megint elővettem, de nem csak ezt. Van két tornás könyvünk. Az egyik a Callanetics, amit évekkel ezelőtt Anyu gyakorolt rendszeresen, a másik egy hozzá hasonló, a neve Cantienica. Múlt hétvégén a két könyvből összeválogattam a kedvenc gyakorlataimat, és a gerinctornával kiegészítve tornáztam vasárnaptól kezdve minden nap. Nagy élmény volt, hogy minden alkalommal egyre több hasizomgyakorlat végrehajtására voltam képes. Minden nap jól esett, ahogy a tornagyakorlatok átmozgatták minden tagomat, csak azért voltam kissé csalódott, hogy egy szemernyi izomlázam sem volt. (Persze közben rájöttem, hogy azért, mert rengeteg nyújtó gyakorlatot végeztem, ami egyébként teljesen jó és hasznos.) De ekkor jött a kutyára a dér! Szerdán hazajöttem és tegnap már együtt tornáztunk Anyuval. Arra gondoltam, most vegyük végig a Callanetics gyakorlatait, hiszen azok ismerősebbek Anyunak. Rá kellett jönnöm, hogy a válogatásomból pont azokat a gyakorlatokat felejtettem ki, melyeket aztán hiányoltam is: a jó kis izomlázcsináló fenékizom erősítőket. A vágyva vágyott izomlázat tehát megkaptam. Csupán az a baj vele, hogy miután eltöltött azzal a jó érzéssel, hogy vannak izmaim, sőt, erősödnek, nem lehet hatályon kívül helyezni. Nade sebaj! Kutyaharapást szőrével! Ma megint végigtornáztuk.
Egyébként látható is a hatása a tornának: a zsírpárnácskák kezdenek apadni. Remélem, heteken belül szolgálhatok előtte-utána képekkel is. Addig is marad a verbális érzékeltetés.
Azért arra bátorítok minden fogyókúrázót és egészségesen-élni-akarót, hogy tornázzon! 

Finom reggelik

Életemben nem ettem ennyi pazar reggelit, mint mostanában! Ma vegán császármorzsa volt kukoricadarából, fügelekvárral és reszelt almával. Holnap pedig mákos guba lesz, házi készítésű gubarúdból. Na, ezt adjátok össze! Egyébként a mák rettentően egészséges. Ha sok mákot eszel, megelőzheted a csontritkulást!

posted under | 1 Comments

A "miheztartás" végett

Született vegetáriánus vagyok. Egyesek szerint szörnyen hangzik, mások meg azt hiszik, hogy ezzel aztán minden meg van oldva "egészség-fronton" az életemben. Pedig vegetáriánusként is lehet az ember túlsúlyos vagy beteg. A nagypapám és az anyukám cukorbetegek például. És éppen ez lett az életmód-váltásunk kulcsa. Megjelent egy könyv, Jó hír a cukorbetegségről címmel. (Később lesz link is, egyelőre a neten nem reklámozzák.) Ebből a könyvből kiderül, hogy a cukorbetegség GYÓGYÍTHATÓ! Nem egy élethosszig tartó nyűg, rengeteg undok tűszúrással és teljesen értelmetlen diétával. Az elméleti részét majd Anyu leírogatja a blogjában , én inkább arról számolok be, hogy milyen hatással van rám az újfajta életmód, hogy nem cukorbetegként milyen előnyeit élvezem.

posted under | 0 Comments
Újabb bejegyzések Főoldal

Monteverdi: Pur ti miro

http://www.youtube.com/watch?v=eKaguFGF_z0

Schütz duett Danival

Followers


Recent Comments